LEŠNIKI

Izvor: Slovenija

Pokrajina: Bela krajina

Okusite slastne lešnike, ki jih nabiramo na grmih navadne leske, ki rastejo na obrobju belokrajnskih gozdov. Ste vedeli, da redno uživanje lešnikov ugodno vpliva na naš srčno-žilni sistem? Lešniki so energijsko bogata hrana in predstavljajo idealen obrok za malico. Imajo visoko vrednost nenasičenih maščobnih kislin in nizko vsebnost prostih sladkorjev. Mleti lešniki so idealni za pripravo slastnih nadevov.

V PONUDBI KOT DOMA

  • Domači mleti lešniki
  • Domača lešnikova jedrca

ZAKAJ IZBRATI KOT DOMA?

Kakovost živil iz leta v leto pridobiva večjo težo med potrošniki. Svetovne gospodarsko-politične in podnebne razmere so nas pripeljale, da intenzivno razmišljamo o trajnostni oskrbi. Lokalno kmetijstvo je edina pot, ki vodi k povečanju deleža samooskrbe v naši prelepi in rodovitni deželi. S podporo lokalnih kmetovalcev in lokalnega kmetijstva, bomo razširili svoj vpliv na zdravje, naravno okolje, gospodarstvo in še širše na celotno družbo in njeno kulturo ter socialno varnost. Kmetije bodo obstale tudi v prihodnosti. Ob ustreznem kolobarju se število žetev poveča za 50% v ciklusu kolobarjenja. Tako bodo imeli tudi prihodnji rodovi dostop do polnovredne, sveže in hranil polne lokalne hrane, prilagojene lokalnemu okusu. Poleg tega samooskrba pomembno vpliva na ohranitev in razvoj podeželja ter skladen regionalen razvoj.
Okolje nas sili k spremembam. Narava vselej odreagira na neprilagojeno vedenje človeka. Transport živil onesnažuje ozračje in obenem izničuje kakovost tovorjenega živila. Povečuje se ogljični odtis v ozračju. Če naša hrana potuje z letalom, tovornjakom, vlakom ali ladjo, ima pri prevozu negativen učinek na okolje in zdravje ljudi, pri čemer lahko še posebej negativno vpliva na dihalne poti. S krajšimi distribucijskimi potmi lahko prispevamo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov za 99 odstotkov in tako skrbimo za ohranitev našega bivanjskega prostora. Obenem potrebujemo znatno manj embalaže, ki vzbuja že kar precejšnjo skrb pri ohranjanju našega naravnega habitata.
Tradicija je tisto, na kar smo Slovenci še kako ponosni. Neprecenljiva dediščina in znanje prehajata iz roda v rod in nam prinašata številne svetovne uspehe ter dosežke na področju turizma in kulinarike.

Dober zgled je vstopnica za nadaljnje generacije. Trajnostna oskrba naj zajema celotno prehransko verigo od proizvajalca, prodajalca, do potrošnika.
Ozaveščeni potrošnik, zahteva pridelek z višjo biološko in hranilno vrednostjo, ki vsebuje manj pesticidov. Zahteva njegovo cenovno in fizično dostopnost ter učinkoviti sistem kontrole varnosti hrane.
Misli imamo usmerjene v sedanjost in prihodnost. Skrbimo za varnost v času ekonomske krize in se prilagajamo podnebnim spremembam. Skrbimo za našo deželo z ureditvijo podeželja in rešitvijo socialne negotovosti v obliki delovnih mest.
Atraktivni proizvodi so cilj uspešne prodaje, zato naša blagovna znamka neprestano razvija nove ideje in proizvode s katerimi bi zadovoljila potrebe vsakega potrošnika.